Tirsdag 19. Mai reiste vi til
Jostedalen for å gå skitur på Jostedalsbreen.
Team for turen var skitur og
veivalg på bre, planlegging og gjennomføring av dagsetapper og praktisk
orientering av bruk med GPS sammen med kart og kompass.
På vei opp Fåbergstølsbreen. Viktig å beskytte seg godt mot UV-strålene. (Foto: Helle, Andreas)
Vi gikk fra Bjønnstegane inn mot
Fåbergstølsbreen over Jostedalsbreen og kom ned ved Flatbreen. Turen tok tre
dager. Når man går intensivt i tre dager er det viktig med gode rutiner. God og
næringsrik mat til hovedmåltidene samt lett tilgjengelig ”snacks” og drikke
mens man går er viktig for at man skal ha overskudd og energi gjennom hele
turen. I dette innlegget vil jeg gjøre kort rede for hvordan man tørker mat og hva man kan spise som mellommåltid "snack" under turen.
På en slik kort og intensiv tur
hvor man går opp bratte bre fall og ikke kan gå med pulk lønner det seg å tenke
grundig gjennom hva man pakker med seg for å spare vekt. Når det gjelder maten
kan det være lurt å tørke den og fordele den i rasjoner. Frukt og grønt kan
skjæres i tynne skiver eller strimler, og tres på en snor eller legges på en
tynn nettingramme. Kjøtt bør stekes før det tørkes, det bør henge på et tørt og
luftig sted. For eksempel ute dersom det er fint vær eller ved vedovnen. Tørket
mat holder seg lenge, veier lite og beholder smaken. Konsistensen kan variere
litt etter at man har tørket mat, så det kan være lurt å teste ut litt før
turen (Horgen, 2010).
Man bør planlegge måltidene og
involvere alle i gruppen. Hvor mye mat skal man ta med og hvorfor er den
hensiktsmessig?
Avklar hvilken måltider som er
felles, og hvordan menyen ser ut dag for dag. Kjøp inn og fordel
innkjøpslisten. Forberedelse hjemme før turen bør også fordeles i gruppen.
Dårlig planlegging av maten kan i beste fall gi en dårlig turopplevelse og i
verste fall være en direkte fare for gruppens sikkerhet (Horgen, 2010).
Som snack som man har lett
tilgjengelig har jeg prøvd ut forskjellige typer. Dersom man kun har sjokolade
blir man fort lei, det er dessuten ikke bra for tennene å spise små mengder
sjokolade hele dagen. Nøtteblanding er kanskje det sunneste alternativet men
man har ofte også lyst på noe søtt. Derfor lagde jeg en velsmakende og energigivende
blanding av forskjellige nøtter og lønnesirup. Lønnesirup har en naturlig
søtsmak og inneholder mangan og sink som er bra for immunforsvaret.
Jeg brukte pekan, mandel, hasselnøtter,
valnøtter og solsikkekjerner og blandet dette med 4 spiseskjeer lønnesirup på
et bakebrett. Stekte de i 10 minutter på
200 grader og satt dem til avkjøling til de ble sprø. Deretter ristet jeg dem
fra hverandre og strødde på litt havsalt.
Lønnesirup og nøtter. (Foto: Helle, Andreas) |
Kilder.
Horgen, A. (2010). Friluftslivsveiledning
Vinterstid. Oslo: Høyskoleforlaget.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar