I uke 45 var hele B2 Friluftsliv på 5 dagers skogstur til Kaupanger.
Et av målene med turen var at vi skulle få erfaring med tradisjonelle måter å tilbringe mat på i naturen.
I dette innlegget vil jeg skrive om hvordan man lager og bruker en kokegrop og sjusteinovn.
![]() |
Kokegrop. (Foto: Sandell, Cecilia) |
Kokegrop er en gammel naturlig metode hvor man koker kjøttet i en grop i bakken.
Grav et hull i bakken med fasong som et grunt fat. Veggene skal skrå ned mot bunnen. Størrelsen på gropen er avhengig av hvor mye man skal koke.
I kokegropen skal vedkubbene ligge på tvers over bunnen av gropen. Bruk papir og flis, legg så veden på kryss og tvers. Tenn på.
Steinene som brukes i kokegropen bør ikke ha så skarpe kanter. Da kan det komme hull i aluminiumsfolien. Jo større kjøttstykker jo større steiner må man bruke. Når bålet brenner godt legges steinene oppå. Steinene må ligge til oppvarming ca. en og en halv time.
Steinene løftes så opp av gropen. Steinene må være litt sorte enkelte steder, er de hvite har de lagt for lenge og er for varme. Fjern all asken fra kokegropen.
Pakk kjøttet i minst fire lag med aluminiumsfolie og legg kjøttet i gropen. Deretter dekker du kjøttet med varme steiner og helt til slutt torven som ble gravd bort (Matprat, 2012).
Sjusteinsovn.
![]() |
Sjusteinsovn. (Foto: Navarro, Armando) |
![]() |
(Foto: Natursekken, 2012) |
Finn et passende sted for å plassere ovnen. Bakplaten kan enten være en stor stein eller fast grunn.
Saml sammen rektangulære, flate, men ikke for tynne steiner. I teorien holder det med sju, men ofte må man ha flere.
Bygg opp ovnen som vist på bildet ovenfor, slik at du får to kamre rett over hverandre. Det nederste kan med fordel være litt større enn det øverste. Nederste fyrer man med ved. Det øverste kammeret er bakekammeret. Jo mindre dette kammeret er, desto mer effekt.
Tett alle sprekker øverst med småstein, våt mose og jord.
Den siste steinen brukes som dør til ovnsrommet.
Fyr opp i begge kamrene. Det bør fyres opp mot en time før ovnen benyttes. Kull og aske på bunnen i bakekammeret skrapes ut før bakevarene settes inn.
Sammenlignet med kokegrop er en sjusteinsovn raskere og det er lettere å kontrollere når maten er ferdig. Ulempen er at den krever mye brensel og kontinuerlig tilsyn for å holde temperatur oppe (Natursekken, 2012).
Kilder:
Matprat. 2012. Kokegrop. http://www.matprat.no/matnyttig/metoder/kokegrop/kokegrop (lest 27. november 2014)
Natursekken. 2012. Sjusteinovn. http://www.natursekken.no/c1187998/forsok/vis.html?tid=1400068&within_tid=1399355 (lest 27. november 2014).
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar