I september var hele B2 en uke på brekurs på Jostedalsbreen. Vandring på norske breer har røtter helt tilbake til de tidlige fjellsportpionerene. Breene kan fungere som en viktig transportetappe på vei opp til en topp eller bort til en fjellvegg. Brevandring kan også være et mål og en stor naturopplevelse i seg selv.
I dette bloginnlegget vil jeg skrive kort om glasiologien knyttet til Jostedalsbreen. Deretter vil jeg skrive om ulike bevegelsesteknikker som vi tok i bruk på blåisen.
Jostedalsbreen.
Jostedalsbreen er en platåbre. Det som kjennetegner en platåbre er at den dekker et større fjellområde og kan ha brearmer som strekker seg ned i dalene (Nesje, 2012).
 |
Nigardsbreen er en brearm av Jostedalsbreen. Bilde 4.8 (Foto: Helle, Andreas)
|
Nigardsbreen har trukket seg tilbake de siste årene. Etter år 2000 har massebalansen vært negativ. Massebalansen er et resultat av endringer i ablasjon (inntekten) og akkumulasjon (utgiften), som igjen fører til volumendringer. Dette utgjør breens "budsjett".
Balanseåret eller budsjettåret regnes fra slutten av smeltesesongen det ene året til slutten av smeltesesongen det påfølgende år.
Breens front har imidlertidig er forsinket reaksjon i forhold til klima. Denne tidsforsinkelsen gjenspeiler tiden det tar fra effektene av en økning eller minking i breens nettobalanse når breens front. Denne reaksjonstiden avhenger av breens størrelse og bevegelse, og er derfor lenger for for større enn for mindre breer (Nesje, 2012).
 |
Bresprekker på Nigardsbreen. Bilde 4.9 (Foto: Helle, Andreas) |
Bresisen består av en plastisk masse som er i bevegelse. Under beveglesen utsettes isen for deformasjon, trykk, strekk og skjærspenninger. Desse kreftene og terrengforholdet under og rundt breen gjør at bresprekker oppstår. Vi klassifiserer bresprekkene inn i tre grupper:
Randsprekker oppstår langs kanten av breen. Bevegelsene avtar ut mot siden av breen. Sprekkene går oppover og innover mot midten.
Tverrsprekker dannes der breen har et brattere fall. Den konvekse siden vender oppover. Randsprekkene har vanligvis en høydeforskjell mellom iskanten på begge sider av sprekkene.
Bregleppe er en type tverrsprekk som dannes oppe under bratte fjellsider der breen beveger seg bort fra fjellet.
Lengdesprekker. Når dalen utvider seg eller det ligger en langsgående fjellrygg under breen oppstår lengdesprekker (Nesje, 2012).
Bevegelsesteknikker.
På bre må man bruke stegjern. Stegjern kan henge seg opp i gamasjer og bukseben. Man må derfor tenke på å gå litt mer bredbeint enn vanlig. "Cowboygange" med lett svikt i knærne. Man må aldri løpe eller gjøre raske og ukontrollerte bevegelser på isen. Med stegjern og isøks kan dette utgjøre fare for både deg og gruppen du går sammen med. En god huskeregel er at minst to av dine tre eller fire støttepunkter skal være i fast berøring med underlaget, slik at du flytter et punkt av gangen (DNT Fjellsport, 2011).
 |
Eksempel på bruk av gode støttepunkter. Bilde 5.0 (Foto: Helle, Andreas)
|
 |
Bilde 5.1 (Foto: Helle, Andreas) |
Fransk teknikk.
Denne teknikken går ut på å få så mange tagger som mulig inn i isen ved hvert steg. Teknikken krever at man bøyer ankelen slik at flest mulig tagger kommer ned i isen. Knærene bøyes lett utover slik at vi får en god posisjon i hoften. (se bilde 5.1)
Dersom man vandrer der isen er brattere er det vanskelig å gå rett opp på grunn av begrensningen i leddutslaget til ankelen. Man må derfor gradvis begynne å gå sidelengs
og la den laveste foten peke nedover, fordi ankelen er mer bøyelig den veien (DNT Fjellsport, 2011).
 |
Siv vandrer bortover isen ved bruk av fransk teknikk. Bilde 5.2 (Foto: Helle, Andreas)
|
Fronttaggeteknikk.
Om terrenget muliggjør det bør man bruke fransk teknikk, men når isen blir 45
° eller brattere, for hard eller det ikke finnes naturlige trinn i isen hvor man kan sette foten må man ta fronttaggene til hjelp (se bilde 5.3) (DNT Fjellsport, 2011)
|
Bilde 5.3 (Foto: Sandell, Cecilia.
|
  |
Siv begynner med fransk teknikk. Etter hvert som isen
blir brattere tar hun i bruk fronttaggene. Bilde 5.4 (Foto: Helle, Andreas)
|
Fronttaggeteknikk er en mer usikker metode enn når taggene sitter i isen. Den tar også på leggene dersom man skal gå lengre strekk. Teknikken er derimot effektiv i situasjoner hvor du må passere et relativt bratt parti som krever få og raske flytt. (Se bilde 5.4)
Fronttaggeteknikk krever stive støvler for at den skal være sikker i bratt is. Hold lett bøy i knærne for å avlaste leggmusklaturen. La hælene henge litt lavere enn resten av foten slik at neste taggpar også får tak i isen. Ofte vil det være nødvendig med flere spark inn mot isen der man velger å plassere fronttaggene. Plasser føttene i omtrent samme høyde, litt mer spredt enn skulderbredde for å opprettholde balansen. Vanlige feil er å ha hælene for høyt eller for lavt, slik at armene må gjøre all jobben (DNT Fjellsport, 2011).
Bruk av isøksa under fronttaggeteknikk.
 |
Bilde 5.5 (Foto: Helle, Andreas) |
På flatt terreng holder man isøksa i utgangsstilling. La bladet peke bakover og ut fra kroppen når man går. Dette kallet et T-grep.
I brattere terreng får isøksa en enda viktigere funksjon. Når isen blir brattere, må du støtte deg med den ene hånden mens du hugger isøksa inn med det andre. (Se bilde 5.5)
Man vil få best støtte ved å hugge et håndtak for den andre hånden. Husk alltid å hugge et nytt håndtak mens du ennå har et å holde i.
Ved å lage skikkelige håndtak er det lettere å komme opp vanskelige passasjer i blåisen ved bare å bruke en isøks. Tverrbladet bak på øksa egner seg bedre for å hugge trinn og håndtak enn bladet foran (DNT Fjellsport, 2011).
Vi hadde en veldig fin uke i blåisen med fint vær hver dag. Vi var delt inn i mindre grupper og hver gruppe hadde sin egen godt kompetente veileder. Dette gjorde at vi fikk en mye tid på breen og alle læringsmålene ble nådd.
 |
Tusen takk for turen. (Foto: Helle, Andreas) |
Kilder:
Fjellsport, D.
(2011). Breboka. Oslo: DNT Fjellsport.
Nesje, A. (2012). Brelære. Oslo:
Høyskoleforlaget.